Συνάντησης με τη Δημοτική Αρχή την Πέμπτη 05-10-2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντησης με τη Δημοτική Αρχή την Πέμπτη 05-10-2017

 

Σε ιδιαίτερο θετικό κλίμα συνεργασίας ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 05-10-2017 το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, παρουσία των Αντιδημάρχων κ. Ιωάννη Κατσούλα, κ. Ιωάννη Μερκούρη και κ. Παναγιώτη Τσίγγανου και της Προέδρου της Δ.Ε. Κυπαρισσίας κ. Σταματίας Αλεξοπούλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που επιδιώκει ο Εμπορικός Σύλλογος με τη Δημοτική Αρχή με στόχο τις δυνατότερες εφικτές λύσεις σε όλα τα θέματα επικαιρότητας και τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την πόλη και συνδέονται άμεσα με την τοπική επιχειρηματικότητα.

Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, μεταφέραμε στην Δημοτική Αρχή τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις, τα παράπονα  – τα οποία απορρέουν από τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής – με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Προσπαθήσαμε με έναν τρόπο ουσιαστικό και όχι αντιπολιτευτικό να επισημάνουμε την ανάγκη ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια δραστηριοποίησης και μεθοδικότητας, ώστε να ανατραπεί το κλίμα δυσφορίας. Επισημάναμε ότι με πρωτοβουλίες και βιώσιμες δράσεις θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της πόλης και θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, για να έχουμε  πραγματικά οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη.

Αρχικά συζητήθηκε το νέο πρόβλημα που προέκυψε κατά την τελευταία περίοδο από τις συνεχείς διακοπές στο σύστημα υδροδότησης της πόλης της Κυπαρισσίας που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των εμπορικών και επαγγελματικών επιχειρήσεων και έχουν σχέση με την άνθηση της τουριστικής περιόδου.

Ακολούθως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως θέματα μείζονος σημασίας, αλλά και άμεσης προτεραιότητας.

Πιο αναλυτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

Έργα μείζονος βαρύτητας:

 1. Ύδρευση: Το πρόβλημα που προέκυψε από τις συνεχείς διακοπές στο σύστημα υδροδότησης της πόλης, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία εμπορικών επιχειρήσεων, και την άμεση μελέτη αντικατάστασης ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης της πόλης.
 2. Λιμάνι: Πορεία εξέλιξης ανακατασκευής και λειτουργίας του λιμανιού Κυπαρισσίας
 3. Εθνικό οδικό δίκτυο: Ενέργειες για την ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου Τσακώνας – Καλού Νερού – Πύργου
 4. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Πίεση προς όλους τους φορείς για την αναβάθμιση και την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και την άμεση στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όχι την υποβάθμισή του, όπως τείνει να γίνει.
 5. Κυπαρισσιακός κόλπος: Πορεία του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε.
 6. Κεντρική Αγορά: Ανάπλαση της κεντρικής αγοράς με πεζοδρόμηση του κεντρικού τριγώνου, επέκταση του φωτισμού των κεντρικών δρόμων, ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Κυπαρισσίας, ώστε να αναδειχθεί η παραδοσιακή τοπική αγορά της πόλης.
 7. Άνω Πόλη: Ενημέρωση για το σχέδιο ανάπλασης και λειτουργίας της Άνω Πόλης ως τουριστικό πόλο έλξης.
 8. Παραλία Κυπαρισσίας: Ανάπλαση και ανάδειξη κεντρικής παραλίας, ως τουριστικό πόλο έλξης (καλλωπισμός παράκτιας ζώνης, πεζοδρόμηση, ποδηλατόδρομος, φωτισμός, «γαλάζια σημαία»).
 9. Κυκλοφοριακή Μελέτη: Ενημέρωση για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη της Κυπαρισσίας. Δημιουργία θέσεων
 10. Συντήρηση Οδοποιίας της πόλης.
 11. Τουρισμός: Τουριστική προβολή της πόλης και του Δήμου Τριφυλίας με δημιουργία τουριστικού γραφείου, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων του Δήμου με εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτά. Αξιοποίηση και διαφήμιση της θέσης «Λαγκούβαρδος» ως προορισμό θαλάσσιων σπορ.
 12. Κάστρο Κυπαρισσίας: Εξέλιξη πορείας χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των πρανών του Κάστρου της Κυπαρισσίας, αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού.
 13. Ετήσια Εμποροπανήγυρη: Διάθεση μέρους των εσόδων της εμποροπανήγυρης της 14ης Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού στην τοπική αγορά.
 14. Τοπικά αγροτικά προϊόντα: Στήριξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων ως μέγα σημείο οικονομικής δύναμης αλλά και ευκαιρίας προβολής της περιοχής, με τη στενή συνεργασία του γραφείου της Διεύθυνσης Γεωργίας για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.
 15. Αστυνόμευση: Άμεση επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας για άμεση παρέμβαση μετά το φλέγον ζήτημα του κλεισίματος των δύο Αστυνομικών Τμημάτων (Φιλιατρών & Κοπανακίου) και τη μείωση του προσωπικού από την εφαρμογή του εγχειρήματος αυτού.
 16. Δημοτικά Τέλη: Επανακαθορισμός και εξορθολογισμό Δημοτικών Τελών και Τελών Ύδρευσης.
 17. Λαϊκές Αγορές: Ενημέρωση για την πορεία της λειτουργίας των λαϊκών αγορών (Κυπαρισσίας – Κοπανακίου).
 18. Διατηρητέα Κτίρια: Αξιοποίηση κτιρίου ΟΣΕ και Εθνικής Τράπεζας και τους περιβάλλοντες χώρους.
 19. Παιδική Χαρά: Ανακατασκευή και φωτισμός της παιδικής χαράς πλησίον της κεντρικής πλατείας.
 20. Δημιουργία Σημείου Αναφοράς της Τοπικής Αγοράς: Επιλογή θέσης στην κεντρική αγορά για τη δημιουργία σημείου αναφοράς επιχειρηματικότητας και εμπορικότητας.

 

Θέματα άμεσης προτεραιότητας:

 1. Καλλωπισμός Εμπορικού Κέντρου (καθαριότητα, συντήρηση φανοστατών, κάδων, πεζοδρομίων και δένδρων)
 2. Πρόβλεψη για την παραμονή ή μη των κλειστών περιπτέρων στην κεντρική πλατεία της πόλης
 3. Αντιμετώπιση των «άστεγων» ζώων
 4. Άμεση λειτουργία της μικροφωνικής εγκατάστασης στην αγορά μας και αλλαγής θέσης της κονσόλας ήχου
 5. Χριστουγεννιάτικος στολισμός και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
 6. Άδεια για την εγκατάσταση παιχνιδιών στην κεντρική πλατεία από ιδιώτη

 

Ανακοινώθηκε από τον κ. Δήμαρχο ότι:

 • Θα ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός δημοπράτησης της μελέτης για την αλλαγή της υδροδότησης του δικτύου ύδρευσης της πόλης.
 • Σύντομα θα γίνει η έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή του λιμανιού Κυπαρισσίας.
 • Αναμένεται και η χρηματοδότηση της κατασκευής για την αποκατάσταση των πρανών του Κάστρου Κυπαρισσίας.
 • Αναμένεται η παραχώρηση του κτιρίου του ΟΣΕ και του περιβάλλοντος χώρου στον Δήμο για την αξιοποίησή του.
 • Σύντομα θα ξεκινήσει η ανάπλαση μέρους των πεζοδρομίων της κεντρικής αγοράς.

και η εφαρμογή της κυκλοφοριακής  μελέτης.

 • Οι Δημότες της Τριφυλίας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα των 100 δόσεων για τις όφειλες τους προς το Δήμο.
 • Οι δεσμεύσεις του μνημονίου αλλά και το μη άνοιγμα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Leader είναι τα σημαντικά εμπόδια που καθυστερούν πάρα πολλά έργα.

Έγινε αναφορά σε θέματα καθαριότητας και αισθητικών παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης, συζητήθηκε το θέμα της στάθμευσης και δημιουργίας χώρου στάθμευσης, της αντιμετώπισης του προβλήματος του παραεμπορίου και της ορθής λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τον Εμπορικό Σύλλογο, η τακτική επικοινωνία με τους Αντιδημάρχους και την Πρόεδρο της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, με σκοπό την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων. Στόχος όλων αυτών είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης και της θέσεώς της με στρατηγική προτεραιότητα την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

 

Εκ του Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

                  Αβδάλας Δημήτριος                                                  Τερζής Δημήτριος

 

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας ζητά την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ 7-5-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΣΠ&ΝΔΕ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ 7-5-2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ

Μετακίνηση χειρούργων από τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας στο Γ.Ν. Ζακύνθου

Ανακοίνωση για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Κυπαρισσία, 04-04-2017

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ο Εμπορικός Σύλλογος που αφουγκράζεται τις σκέψεις και τις ανησυχίες των πολιτών της περιοχής μας, κρούει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των χειρούργων, η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο της υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας.

Πιο συγκεκριμένα, η τοπική κοινωνία αναστατώθηκε από το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ που ζητά να μετακινούνται ιατροί από το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας σε αυτό της Ζακύνθου ώστε να αντιμετωπίζουν χειρουργικά περιστατικά. Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ αυτή η απόφαση είναι προσωρινή και αποτελεί αρωγή για την επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου της Ζακύνθου. Ωστόσο η τοπική κοινωνία που την τελευταία τριετία τουλάχιστον βασανίζεται από την συνεχόμενη απειλή της υποβάθμισης του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας δεν εφησυχάζετε.

Αν και μας διαβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Διοίκηση και ότι η Χειρουργική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας θα λειτουργεί πλήρως χωρίς να διαταραχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, είναι γεγονός πως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από αυτή την απόφαση:

 1. Δεν υπάρχουν άλλοι χειρούργοι σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή της Ζακύνθου;
 2. Η μετακίνηση ιατρών από τη Χειρουργική Μονάδα Κυπαρισσίας δεν θα αποδυναμώσει τη λειτουργία της;
 3. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η παραπάνω διαβεβαίωση, όταν το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει διδάξει πως στα πλαίσια των μέτρων της ευρύτερης μείωσης των δημόσιων δαπανών συχνά εξετάζεται το ενδεχόμενο της συρρίκνωσης των λειτουργιών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το οποίο βέβαια έχει ήδη αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια;

Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και ένα μέρος του νομού Ηλείας καθώς τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας (Φιλιατρών, Γαργαλιάνων) μπορούν να προσφέρουν μόνο τις πρώτες βοήθειες στα έκτακτα περιστατικά πλέον αφού έχουν υποστεί και αυτά λειτουργική συρρίκνωση την τελευταία πενταετία. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως όσο οι αρμόδιοι αντιμάχονται λεκτικώς, οι απλοί πολίτες παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα καθώς ακόμα και για ένα χειρουργείο «ρουτίνας» θα πρέπει να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι πολίτες της Τριφυλίας λοιπόν θα στερούμαστε το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμά μας στην ιατρική περίθαλψη όσο κάποιοι επιμένουν να συρρικνώνουν λειτουργικά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Έχουμε το χρέος να καλέσουμε τους πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους της Τριφυλίας καθώς και τα εκλεγμένα όργανα όλων των βαθμίδων (Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια, Βουλευτές) και το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια συντονισμένη δράση. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν με ευθύνη τις αποφάσεις που απαιτούνται και να μπει ένα οριστικό τέλος σε όλη αυτή την παραφιλολογία που κατά καιρούς εμφανίζεται γύρω από το θέμα του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας. Χρειάζεται λοιπόν αρχικά να γίνει μια διεξοδική ενημέρωση γύρω από το θέμα και στη συνέχεια μέσα από την διαδικασία του γόνιμου διαλόγου να σχηματίσουμε όλοι μαζί μια κοινή γραμμή για να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση της επαρχίας μας. Ο ευαίσθητος τομέας της υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, και όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί καμία νοσοκομειακή μονάδα αλλά να απαιτήσουμε να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία τους. Η Τριφυλία, μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, έχει ανάγκη από ένα σωστά επανδρωμένο Νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Εκ του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας

 

 Δημήτριος Αβδάλας                     Δημήτριος Τερζής

 

 

Οι έμποροι της Κυπαρισσίας στο δήμαρχο Τριφυλίας

Ζητήματα που αφορούν την πόλη τους διαχρονικά αλλά και ενόψει των Χριστουγέννων συζήτησε το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας με τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα.

Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του δημάρχου και στην οποία συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αρκετά ζητήματα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Η συνεργασία με τον δήμο, για τον εξωραϊσμό των προβλημάτων της τοπικής αγοράς και την ανάπτυξή της. Εργα μείζονος βαρύτητας όπως: Ανακατασκευή και λειτουργία του λιμανιού Κυπαρισσίας. Ενέργειες για την ολοκλήρωση του εθνικού δικτύου Τσακώνας -Καλού Νερού – Πύργου. Ανάπλαση κεντρικής πλατείας και κεντρικής αγοράς Κυπαρισσίας, δημιουργία πεζοδρόμων. Ενημέρωση για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη της Κυπαρισσίας. Ανάπλαση και ανάδειξη κεντρικής παραλίας, που θα αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης (καλλωπισμός της παράκτιας ζώνης, πεζοδρόμηση, ποδηλατόδρομος, φωτισμός, γαλάζιες σημαίες). Ενημέρωση για το σχέδιο ανάπλασης και λειτουργίας της Ανω Πόλης, του πιο τουριστικού σημείου της Κυπαρισσίας. Επανακαθορισμός δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης. Τουριστική προβολή πόλεως και Δήμου Τριφυλίας με δημιουργία τουριστικού γραφείου, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων του δήμου με εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτά. Λειτουργία λαϊκών αγορών (Κυπαρισσίας – Κοπανακίου). Λειτουργία της ετήσιας εμποροπανήγυρης στις 14/9 κατά τον εορτασμό του Τιμίου Σταυρού. Νομιμοποίηση των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης και καφέ της κεντρικής πλατείας. Ανέγερση του ρολογιού της πόλης ως σημείου αναφοράς της εμπορικής δραστηριότητας στο τρίγωνο της κεντρικής αγοράς. Επέκταση του φωτισμού των κεντρικών δρόμων της αγοράς επί των οδών Γ. Αλεξοπούλου, 25ης Μαρτίου, Μελίου και Ελευθερίου Βενιζέλου. Ανακατασκευή της παιδικής χαράς πλησίον της κεντρικής πλατείας.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα  άμεσης προτεραιότητας και προτάσεις για τον στολισμό της πόλης για την περίοδο των Χριστουγέννων: Καλλωπισμός εμπορικού κέντρου (καθαριότητα, συντήρηση φανοστατών, κάδων, άσπρισμα πεζοδρομίων και περιποίηση δένδρων). Αμεση απομάκρυνση καταυλισμού αστέγων από την είσοδο της πόλεως στο χώρο του ΟΣΕ, παράκληση-πρόταση για διόρθωση της διαφημιστικής σήμανσης στο ίδιο κτήριο. Αμεση λειτουργία της μικροφωνικής εγκατάστασης στην αγορά, αναβάθμιση του εξοπλισμού όπου χρειάζεται και τοποθέτηση της κεντρικής κονσόλας σε εύκολα προσβάσιμο σημείο. Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην είσοδο και έξοδο της πόλης, στην κεντρική πλατεία, στο εμπορικό κέντρο και στην Ανω Πόλη. Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου την Παρασκευή 9/12 και ώρα 18:00 με συμμετοχή της δημοτικής φιλαρμονικής και χορωδίας, με κάλυψη των ηχητικών αναγκών της εκδήλωσης. Συντονισμός εκδηλώσεων δήμου και συλλόγων κατά την εορταστική περίοδο. Αδεια για την εγκατάσταση παιχνιδιών στην κεντρική πλατεία από ιδιώτη.

 

Κ.Μπ.

πηγή: eleftheriaonline.gr